top of page

Teaching Knowledge Test (TKT)

TKT (Teaching Knowledge Test) predstavlja seriju modulnih testova namenjenih nastavnicima kako bi procenili njihovo znanje u različitim aspektima podučavanja engleskog jezika. Ovi testovi imaju za cilj da pomognu nastavnicima u izgradnji samopouzdanja i omoguće im da steknu međunarodno priznatu kvalifikaciju na ekonomičan način. Bez obzira da li ste novi u nastavničkom poslu ili već imate određeno iskustvo, TKT pruža mogućnost da dokažete svoje pedagoško znanje putem svetski priznatih sertifikata.

TKT vam omogućava da polažete testove po modulima, u skladu sa vašim preferencijama i vremenom koje vam odgovara. Za svaki uspešno položen modul dobijate odgovarajući Cambridge English sertifikat, što doprinosi vašem profesionalnom razvoju i priznavanju vaših pedagoških veština.

tkt
tkt kal module
tkt clil module

Ovo je osvežena verzija programa obuke za nastavnike, prilagođena onima koji se pripremaju za Cambridge ESOL Teaching Knowledge Test (TKT). Ova izmenjena verzija sadrži sve što je potrebno za efikasnu pripremu za ispit. U drugom izdanju, ističu se tri potpuno nova modela TKT testova prakse, unapređeni saveti za pripremu, dodatna jedinica koja pokriva pristupe nastavi jezika koji se ocenjuju na TKT ispitu, potpuno revidirani zadaci u svakoj lekciji, kao i ažurirani pojmovi i koncepti engleskog jezika koji odgovaraju najnovijem Cambridge ESOL TKT glosaru. Ovaj popularan kurs, koji je nastao u saradnji sa Cambridge ESOL-om, osmislila je ekipa iskusnih autora TKT-a. Pruža sveobuhvatan paket za kandidate TKT-a, kao i za nastavnike koji se pripremaju za druge početne nastavničke kvalifikacije, kao i one koji su na programima obuke na radu. Ova verzija takođe nudi mogućnost online pristupa. Za dodatne informacije, posetite 'TKT Online' sekciju sa leve strane.

TKT kurs za CLIL modul predstavlja nastavnicima osnovne pojmove i terminologiju ključnu za razumevanje CLIL-a, pružajući uvod u glavne teorije, pristupe i aktivnosti ovog koncepta. Nastavnici se podstiču da primene ove koncepte u svojim specifičnim nastavnim okruženjima i procene njihovu relevantnost za svoje učenike. Kroz dostupne materijale i aktivnosti, nastavnici imaju priliku da dalje istraže i razvijaju teme koje su predstavljene u okviru kursa.

clil activities
clil

CLIL aktivnosti su organizovane u pet različitih delova: Aktiviranje, Vođenje razumevanja, Fokus na jezik, Fokus na govor i Fokus na pisanje. Uz to, dodatno poglavlje nudi korisne ideje za procenu, pregled i povratne informacije. Odeljak O pozadini CLIL-a pruža dublje razumevanje koncepta CLIL-a, ističući njegove prednosti i izazove.

Knjiga nudi raznolik spektar aktivnosti koje su lako dostupne i mogu se primeniti u bilo kom redosledu. Posebne stranice za različite predmete sadrže anotirane isečke iz autentičnih nastavnih materijala, demonstrirajući upotrebu jezika u specifičnim školskim disciplinama poput geografije, nauke, matematike i IKT-a.

CLIL (Content and Language Integrated Learning) je postao značajan trend u obrazovanju od početka novog milenijuma. Knjiga autora Do Coyle, Philip Hood i David Marsh, koji su stekli bogato iskustvo primenom CLIL-a u različitim obrazovnim institucijama širom Evrope, pruža sveobuhvatan pregled ove metode. U njoj se sumira teorija koja stoji iza podučavanja sadržaja kroz drugi jezik i detaljno se raspravlja o praktičnoj primeni, nudeći ključne smernice za dalji razvoj istraživanja i prakse. Knjiga prepoznaje nesigurnost koju mnogi nastavnici osećaju u vezi sa CLIL-om, zbog potrebe za poznavanjem jezika i predmeta, ali istovremeno pruža teorijske i praktične smernice za uspešnu implementaciju za sve zainteresovane.

bottom of page